Constantí presentarà dissabte un opuscle dels armats

12 de març de 2019

El pròxim dissabte 16 de març, a les 12 del migdia, es presentarà a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Constantí l’opuscle “Armats de Constantí. Més a prop que mai”, un treball que ha estat obra de la fotoreportera constantinenca, Isabel Soriano, i que fa una aproximació històrica al cos dels armats del municipi. A més, ofereix un retrat de personal de tots i cadascun dels membres que el conformen a dia d’avui.

Els armats de Constantí formen part de la Confraria del Crist de la Puríssima Sang, una història que data de molts segles enrere. En aquest sentit, la primera referència als armats és en un document de l'any 1851. L’opuscle s’edita coincidint amb la XXIII Trobada d’armats de les comarques de Tarragona, que es farà el 7 d’abril a Constantí. 

Aquesta serà la segona vegada que Constantí acollirà aquesta Trobada d’Armats, després d’haver estat amfitrió de la trobada l’any 1998. Coincidint amb la presentació de l’opuscle, el mateix dissabte al matí es farà el sorteig de l’ordre de sortida de totes les colles d’armats que prendran part en la trobada i, posteriorment, s’inaugurarà al Sindicat Agrícola una exposició que recull totes les fotografies que es poden veure a l’opuscle. 

En moltes localitats catalanes les processons de Setmana Santa van encapçalades per una comitiva d’homes vestits de soldats -normalment romans-, que popularment s’anomenen “Armats”. Aquests personatges, juntament amb els passos i les vestes, són els protagonistes de bona part de les celebracions. En el cas de Constantí, tradicionalment, els armats surten el Divendres Sant obrint la processó del Via Crucis, arriben fins al Calvari i tornen. Durant el trajecte es transporta la Santa Creu i es fa parada a les diferents estacions del Via Crucis. A la nit, participen en la processó del Sant Enterrament.

 

[Veure totes les noticies]